20110621

t e l o r @ e g g s @ e n d o k . . .

anugerah tuhan yg x terhingga buat hambanya...sumber protein yg di gemari ramai...bukan je dalam masakan, tapi dlm construction, art,  medical & beauty...

kalau bab-bab masakan berasaskan telor nih, mmg fav aku...masak telor adalah lesson ke-2 aku dlm dunia masakan slps proses jerang air nk wat kopi...telor rebus...telor mata...telor dadar...telor bungkus...telor bistik...tu x masuk lagi lauk2 berkuah yg dimasak bersama telor...pendek kata, telor adalah very friendly substance in every-way...
t e l o r    d a d a r
selalu kita cerita pasal telor ayam...makan telor ayam...tp telor dr burung2 lain pon ok gak...sbg contoh, ak penah makan telor angsa...buat telor dadar...ratio telor ayam kpd angsa adalah 2:1...so cukup la stakat 2 biji je buat dadar...texture die agak kenyal tp rasa lebih kurang...telor asin plak, biasa nye dr telor itik...ade jugak pakai dlm pembuatan kek...telor puyuh pon famous gak...tp kecik2 tu kalori die mak aiii...bole tahan...tp one thing yg ak x leh mkn...telor separuh masak!!! kdg2 aku panggil "telor goyang"...no offense for those who love it, but i must say, it looks like sumthing gone wrong...x kesah la kan...lain org lain selera...

t e l o r   a s i n

kat sini aku nak kongsi resepi turun temurun berasakan telor...ni favorite aku sejak azali...simple abes...boleh adjust rasa tu sendiri ikut lidah masing2...mmg sedap makan dgn nasi putih plus ulam @ timun je...


TELOR MATA TABUR BAWANG & CILI API BERSAMA KICAP
4-6 biji telor (goreng mata kerbau)
1 biji bawang besar (hiris)
cili padi/api/burung (potong & ikut tahap pedas anda)
kicap manis @ masin (aku prefer manis)

cara-cara:
  1. goreng telor tu jadi telor mata
  2. hidang telor mata dlm pinggan
  3. taburkan hirisan bawang + cili api diatas telor
  4. letak kicap secukup rasa atas telor tu...
senang kan?...so lepas ni xde alasan lagi untuk tidak menyediakan makanan panas & mudah...selamat menchoba...












2 ulasan:

  1. menarik jugak ...simple dan mengenyangkan.
    disebakan telur aku makan die sepapan aritu..ahahah, sbb terlampau simple..sesuai untuk org2 yg nk selera yg begitu simple..

    BalasPadam
  2. ni lah lauk yg menyelamatkan ramai jiwa2 yg kelaparan & jua jiwa2 yg maleh nk masak...hehe

    BalasPadam