20110623

k e m b u n g s a m b a l + t a u g e h t a h u m a s a k l e m a k

hari ni ak cuti...ade hal yg perlu diselesaikan...anyway mama x sehat...so aku plan nak masak...before dat, aku kene jemput YB kecik...tp balik2 je mama dh tlg gorengkan ikan kembung...so keje masak aku jd senang...pastu dilengkapkan pula dgn taugeh tahu masak lemak...terbaekkk!!!

i k a n   k e m b u n g   s a m b a l


ramuan:
  • 6-7 ekor ikan kembung yg sudah digoreng <besa la garam ngan kunyit>
  • 2 biji bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - ketuk pastu cincang
  • 1 keping asam keping
  • 2-3 cawan cili boh - ikut tahap pedas masing2
  • gula & garam secukup rasa
  • minyak utk tumis
cara-cara:
  • panaskan minyak pastu tumis bawang putih.
  • dh naik bau, sila bubuh cili boh & goreng garing bersama sedikit gula
  • masukkan bawang besar & masak sampai layu
  • masukkan asam keping & juga ikan goreng
  • gaul rata dgn ikan, tutup api & hidangkan

 t a u g e h   t a h u   m a s a k   l e m a k



ramuan:
  • RM1 taugeh (besa aku beli bnyk tu la)
  • 3 biji tahu basah - potong 6
  • 1/2 biji carrot - potong pjg2
  • 1 biji cili merah - potong serong
  • 1/2 labu bawang merah - hiris
  • santan segar
  • gula & garam secukup rasa
cara-cara:
  • masukkan hirisan bawang + santan + 1 cawan air ke dlm periuk. letak atas api sampai mendidih
  • masukkan carrot, cili & tahu serta sedikit gula. biarkan mendidih (sampai carrot empuk sket)
  • setelah mendidih, masukkan taugeh & garam secukup rasa
  • tutup api & hidangkan
p e r u t   k u   m e n y a n y i    r i a n g...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan