i k a n k e m b u n g s a m b a l
ramuan:
- 6-7 ekor ikan kembung yg sudah digoreng <besa la garam ngan kunyit>
- 2 biji bawang besar - dihiris
- 3 ulas bawang putih - ketuk pastu cincang
- 1 keping asam keping
- 2-3 cawan cili boh - ikut tahap pedas masing2
- gula & garam secukup rasa
- minyak utk tumis
cara-cara:
- panaskan minyak pastu tumis bawang putih.
- dh naik bau, sila bubuh cili boh & goreng garing bersama sedikit gula
- masukkan bawang besar & masak sampai layu
- masukkan asam keping & juga ikan goreng
- gaul rata dgn ikan, tutup api & hidangkan
t a u g e h t a h u m a s a k l e m a k
ramuan:
- RM1 taugeh (besa aku beli bnyk tu la)
- 3 biji tahu basah - potong 6
- 1/2 biji carrot - potong pjg2
- 1 biji cili merah - potong serong
- 1/2 labu bawang merah - hiris
- santan segar
- gula & garam secukup rasa
cara-cara:
- masukkan hirisan bawang + santan + 1 cawan air ke dlm periuk. letak atas api sampai mendidih
- masukkan carrot, cili & tahu serta sedikit gula. biarkan mendidih (sampai carrot empuk sket)
- setelah mendidih, masukkan taugeh & garam secukup rasa
- tutup api & hidangkan
p e r u t k u m e n y a n y i r i a n g...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan