kalau bab-bab masakan berasaskan telor nih, mmg fav aku...masak telor adalah lesson ke-2 aku dlm dunia masakan slps proses jerang air nk wat kopi...telor rebus...telor mata...telor dadar...telor bungkus...telor bistik...tu x masuk lagi lauk2 berkuah yg dimasak bersama telor...pendek kata, telor adalah very friendly substance in every-way...
![]() |
t e l o r d a d a r |
![]() | |
t e l o r a s i n |
kat sini aku nak kongsi resepi turun temurun berasakan telor...ni favorite aku sejak azali...simple abes...boleh adjust rasa tu sendiri ikut lidah masing2...mmg sedap makan dgn nasi putih plus ulam @ timun je...
TELOR MATA TABUR BAWANG & CILI API BERSAMA KICAP
4-6 biji telor (goreng mata kerbau)
1 biji bawang besar (hiris)
cili padi/api/burung (potong & ikut tahap pedas anda)
kicap manis @ masin (aku prefer manis)
cara-cara:
- goreng telor tu jadi telor mata
- hidang telor mata dlm pinggan
- taburkan hirisan bawang + cili api diatas telor
- letak kicap secukup rasa atas telor tu...
menarik jugak ...simple dan mengenyangkan.
BalasPadamdisebakan telur aku makan die sepapan aritu..ahahah, sbb terlampau simple..sesuai untuk org2 yg nk selera yg begitu simple..
ni lah lauk yg menyelamatkan ramai jiwa2 yg kelaparan & jua jiwa2 yg maleh nk masak...hehe
BalasPadam